Výživa v těhotenství

Výživa žen v těhotenství neznamená „jíst za dva“, jak říkávaly naše babičky. Ve skutečnosti se energetická potřeba těhotné zvyšuje o cca 200 kalorií/den (neboli cca 2000kJ/den) a to hlavně během posledního trimestru těhotenství.

200 kalorií = např. 5 polosladkých sušenek ke svačině, nebo cereální lupínky s nízkotučným mlékem.

Normální hmotnostní přírůstek v těhotenství je cca do 15kg oproti výchozí hmotnosti před graviditou. Obezita těhotných zvyšuje některá rizika, jako např. preeklampsie, poruchy krevní srážlivosti, poporodní komplikace a vede k velkému plodu. Naopak nedostatečná výživa v těhotenství a hladovění trvající delší dobu může vést k růstové retardaci plodu nebo k potratu.

Zdravá a vyvážená strava v těhotenství: 

  • omezit příjem olejů, tuků, jednoduchých cukrů na malé množství a vybírat si tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3 (zdrojem jsou ryby a např.olivový olej)
  • zvýšit příjem bílkovin na 2-3 porce denně (porce = 85g masa, 115g ryby, 140g vařené čočky)
  • mléčné výrobky 3 porce denně (porce = 200ml mléka, 140g jogurtu, 40g sýru)
  • ovoce a zelenina 5 porcí denně (porce= 1 jablko, 1 sklenice pomeranč.džusu, 3 lžíce vařené zeleniny)
  • složité cukry – měly by tvořit největší část stravy 6-7 porcí denně (porce = 2 krajíčky chleba, 140g brambor, 4 lžíce vařené rýže, 6 lžic vařených těstovin)

K vyvážené stravě patří také dostatečný příjem tekutin: 1,5 – 2 l/den.

Některé vitaminy a minerály jsou nezbytné ke správnému vývoji plodu, a mezi nejdůležitější patří jod a kyselina listová (foláty). Pokud se nedaří jejich dostatečný příjem zabezpečit ve stravě, je vhodné je doplnit v tabletách. Také omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou klíčové pro vývoj zraku a mozku plodu. Doporučený pojídáním mořských ryb (2 porce ryby týdně) je možné zajistit jejich zvýšený příjem už od druhého trimestu. Ale zvlášť důležité je jíst vhodné potraviny s omega-3 během posledního trimestru, kdy mozek plodu zvětšuje svoji hmotnost až 5x.

těhotenství je vhodné vyhýbat se rizikovým potravinám, jako jsou: plísňové zrající sýry, nepasterizované mléko (i ovčí a kozí) a výrobky z něj, syrové ryby a měkkýši, nedovařená drůbež (zdroje listeriózy), dále syrová vejce, domácí majonéza (zdroje salmonelózy), nedostatečně umytá zelenina či nedovařené a nedopečené maso (zdroje toxoplazmózy), nekonzervované paštiky, alkohol a omezit příjem kofeinu na 1-2 kávové šálky denně.

Výživa v těhotenství je tedy velmi důležitá, stejně tak vitaminy pro těhotné ženy jsou důležitým doplňkěm stravy.

Odborné informace zpracovala MUDr. Zuzana Krátká - Tömölová, gynekolog - porodník